Sunday, June 27, 2010

LapTop BaRu

Malam ni tiba-tiba rajin nak buat blog. Bukan apa sebab mula esok aku ada kursus sampai hari selasa dan rabu pula aku ada lawatan ke perpustakaan fakulti. Takut tak sempat nak buat entri hari ni.

Macam biasa hujung minggu ada je aktiviti. Semalam keluar ikut mak dan adik-adik pergi beli kipas siling baru. Sebenarnya dah lama kipas tu rosak. Dah hampir setahun. Baru dapat tukar semalam. Tak dapat nak cari set yang sama macam kat ruang TV jadi kat ruang tetamu tu lain sikit. Tapi tak kisah pun. Janji kipas tu boleh berpusing kan.  Lepas dah beli kipas, mak nak singgah tempat lain pulak. Tiba-tiba datang angin mak nak beli TV baru. Konon nak letak kat dapur. Senang tak payah gerak-gerak kat depan ruang TV. Entahlah, macam-macam mak ni.

Tu semalam punya cerita. Hari ni pulak, Amir ajak aku keluar. Katanya nak cari laptop. Nak pakai masa dia belajar nanti. Oh, lupa nak bagitau. Adik aku, Amir, berjaya sambung belajar. Amik degree. Yang bestnya kat tempat aku kerja pulak tu, UiTM Shah Alam. Hmmm, kira tak sia-sia dia berhenti kerja. Dapat gak sambung belajar walaupun umur lanjut sikit hehehe. Adik aku yang lagi sorang tu, AbangChik tak berjaya pulak. Kesian pulak kat dia. Beria-ia dia nak sambung belajar jugak. Aku harap dia dapat jugak tawaran sementara dia buat rayuan ni. Ok, sambung cerita pasal laptop. Masa pagi tadi, aku ingatkan aku dengan Amir je yang pergi. Rupa-rupanya si kecik pun nak ikut jugak. Entah mimpi apa, nak ikut pulak. Jadi, kami pun pergi bertiga. AbangChik tak mau ikut. Lebih rela tidur daripada ikut. Masa kami sampai, Dah ramai orang ada kat Low Yat. Kami pun mula Laptop Hunting. Penat jugak turun naik kat situ. Punyalah nak mencari yang berkenan. Last-last dekat 3 jam baru jumpa. Tu pun, mula-mula singgah kat kedai lain. Tawaran dah okay cuma takde stok pulak. Terpaksalah kami cari kedai lain yang boleh bagi tawaran hampir serupa. 


Gambar kat atas tu adalah gambar laptop yang adik aku beli [termasuk menggunakan duit aku separuh]. Tak tau kenapa tapi aku dengan Amir memang berkenan dengan Compaq Presario CQ42 ni. Spesifikasi okay. 4GB RAM, Intel Core i5, 500GB Hard disk, de Wireless, bluetooth, webcam, 5-in-1 Card Reader built-in dan dilengkapi Genuine Windows 7. Design pulak cantik giler. Aku memang jatuh cintan habis dengan design dan colour dia. Memang berbaloi beli [walaupun bukan aku yang guna] tapi tetap puas hati hehehe. jadi, lepas ni PC kat rumah menjadi hakmilik aku sepenuhnya hahahaha gembira betul. Dapatlah aku bermaharajalela lepas ni. Nak main game, nak tengok video, nak download lagu, semuanya boleh. ^^



p/s: tiba-tiba nak jadi jahat. Rasanya nak tukar laptop tu dengan PC yang kat rumah ni hehehehe. Aku sangat SUKA laptop tu.

3 comments:

i-za said...

wah... cam best! brp rege laptop tu ek??

ninaAlona said...

dlm 2600+ gakla...mhl tp worth it la

Cik Waniey said...

intel core i5 mmg elok.. kitowg pon jual core i5 gak.. rege mmg mahal la sket tp elok la utk guna aplikasi yg berat mcm game sume